Art journaling: Jungle

Welkom op mijn blog! Hier laat ik mijn creatieve uitspattingen zien in een serie foto’s. Met een beetje tekst. Maar vooral foto’s. 

Tekst die een foto beschrijft staat onder de betreffende foto.


Met het thema ‘jungle’ doe ik mee aan een wedstrijd. Vandaar dat ik voor deze layout en kleuren ben gegaan. Het dier, een ocelot, vond ik gewoon mooi en wilde ik graag proberen te schilderen. Klik op een afbeelding om deze groter te maken.

Materialen

 • Vierkante art journal (Dylusions)
 • Spray inkt (Dylusions)
 • Enkele laag keukenrol of servet
 • Acrylverf (Amsterdam van Royal Talens)
 • Stempel (script tekst, voor de achtergrond)
 • Watervast inktkussen (Stazon, olijfgroen)
 • Groene Brush pen van Faber-Castell
 • Kwasten, het liefst dikke en een dunne
 • Lijm met kwast (art medium)
 • Gesso (primer medium)
 • Ecoline (Royal Talens)
 • Aquarelverf
 • Wateroplosbare krijtjes (Caran d’Ache Neocolor II)

1. Spray inkt

IMG_5716

Ik ben begonnen met een laag spray inkt in vier kleuren (al zijn dat in de praktijk eigenlijk maar drie). Omdat één flesje niet wilde sprayen (verstopt) heb ik met het slangetje wat gedruppelt en gekrabbelt, wat weer een leuke, extra textuur geeft.

2. Keukenrol

IMG_5717

Om de overtollige inkt op te deppen, gebruikte ik een stukje keukenrol. Dit geeft ook een leuke textuur. Ik trok het velletje dusdanig uit elkaar zodat ik nog maar één laagje had, scheurde het in stukjes en plakte het op mijn lay-out met lijm. Om zowel de stukjes keukenrol als de hele achtergrond verf en inkt af te stoten, smeerde ik de hele pagina in met een laagje lijm. Op deze manier absorbeert het niet meer.

3. Stempel

IMG_5718

Omdat de achtergrond nu niet meer poreus en absorberend is, heb ik voor het stempelen een watervaste inkt in olijfgroen gebruikt.

4. Schets

IMG_5719

Ook potlood werkt niet op deze ‘plastic’ laag, dus schets ik direct met stift of pen. Hoe dikker de stift, hoe minder je je met de details kunt bezighouden. Een leuke oefening voor ‘globaler’ tekenen! Op internet zocht ik naar referenties van typische jungle-planten.

5. Gesso

IMG_5721

Gesso doet eigenlijk het tegenovergestelde van lijm of acrylverf, het zorgt dat de volgende laag weer geabsorbeerd wordt. Daarnaast geeft het de ondergrond een witte kleur, waardoor volgende lagen beter tot hun recht komen.

6. Acrylverf

IMG_5722

Door bij sommige bladeren gesso te gebruiken en bij anderen niet, wilde ik verschillende effecten en texturen in de bladeren creëren.

7. Schaduw

IMG_5723

Met een Faber-Castell brush pen, die gevuld is met Indische inkt, heb ik schaduw om de bladeren heen gebracht. Deze inkt blijft even nat op de lijm- of acryllaag en kun je dus uitsmeren met je vinger. Als het eenmaal droog is, is het permanent.

8. Spetters

IMG_5724 IMG_5726

Om wat meer textuur toe te voegen heb ik met groene en witte verf wat spetters aangebracht. Hoe dikker de kwast, hoe groter de druppels.

9. Ecoline en waterverf

IMG_5727

De afbeelding wilde ik als collage-element toevoegen, dus heb ik deze op een apart vel papier geschilderd. Ik heb vluchtig de lijnen van de bladeren opgezet, zodat ik de juiste grootte kon vinden en vervolgens geschetst. Met Ecoline en een kroontjespen trok ik de schets over, een wateroplosbare inkt. Dus toen ik de ocelot met aquarel inkleurde, begonnen de lijnen te vloeien en uit te lopen. Een leuk effect!

10. Integratie

Art Journal Ocelot

Tot slot de integratie van de ocelot in de achtergrond. Dit was lastig! Ik wilde het niet op een sticker laten lijken, dus heb kleuren van de achtergrond gebruikt bij de randen van mijn uitgeknipte kat, heb ik wat wit (wat ook in de ocelot zit) in de achtergrond verwerkt, en de bladeren die bedekt werden doorgetrokken op het dier. Ook bracht ik nog wat schaduw aan. Al met al ben ik best tevreden met het resultaat.

Eén reactie

 1. Prachtig. Ik wil een keer les hierover :)

  Groetjes mam

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.