Art journal kaart: Iets te vieren

Welkom op mijn blog! Hier laat ik mijn creatieve uitspattingen zien in een serie foto’s. Met een beetje tekst. Maar vooral foto’s. 

Tekst die een foto beschrijft staat onder de betreffende foto.


Om mijn mixed media spree op gang te houden en toch ook meer te doen dan alleen art journaling, besloot ik om een art journal kaart te maken. Oftewel, mixed media in een kaart. Want wie zegt dat kaartjes alleen maar waterverf of grafisch moeten zijn?

Klik op een afbeelding om deze te vergroten.

Materialen

 • Aquarelpapier, grootte naar keuze
 • Spray inkt in oranje, roze, en paars (Dylusions)
 • Perfect Pearl Mist in parelmoer (Ranger)
 • Stempel van een bloem (Stampers Anonymous)
 • Watervast inktkussen, paars (Stazon)
 • Blauwe Brush pen (Faber-Castell)
 • Dun penseel, nr. 1
 • Distress Glaze (Ranger, Tim Holtz)
 • Lijm met kwast (art medium)
 • Gesso (primer medium)
 • Acrylverf (Dylustions)
 • Gekleurd karton in oranje en roze
 • Wit karton
 • Washi tape, paars
 • Restje borduurdraad, paars

1. Spray inkt

IMG_5777

Ik gebruik een oude schoenendoos om in te kliederen met spray inkt :) Let wel op dat de onderliggende, oude lagen inkt opnieuw activeren als ze nat worden. Dit kan ervoor zorgen dat de randen van je project wat smerig worden. Als je je project iets groter snijdt dan wat je gaat gebruiken, is het geen probleem. Ik gebruikte roze, oranje, en paars. Dit kan een lastige combinatie zijn, omdat paars nogal moeilijk mengt. Het wordt vaak een vies-bruine kleur. Om dit te voorkomen, depte ik de inkt voordat het volledig droog was van het papier met wat keukenrol. Als de kleur hierdoor te licht wordt, kun je altijd nog een laagje toevoegen.

2. Water

IMG_5778

Omdat Dylusion spray inkt ook reageert met water als het eenmaal droog is, kun je er leuke effecten mee bereiken. Door wat water op mijn hand te doen en deze op de kaart te spetteren, wordt de inkt weer nat. Vervolgens nam ik een stukje keukenrol en depte ik de natte druppels af.

3. Perfect Pearl Mist

IMG_5779

Om nog meer textuur toe te voegen (en stiekem ook een beetje glinster) besloot ik om dezelfde techniek als met het water ook met Perfect Pearl Mist toe te passen. Een beetje Mist op mijn hand en spetteren maar. Je moet niet bang zijn voor vieze vingers…

4. Stempel en art medium

IMG_5763

Normaal gesproken maak ik in mijn art journal op dit punt een schets of tekening, maar ik heb zoveel stempels liggen die ik graag wil gebruike, dat ik besloot het ‘makkelijk’ te houden voor mezelf. Ik koos een leuke bloemenstempel, die goed past bij een felicitatie-kaart. Daarna bedekte ik het hele kaartje met Distress Glaze en lijm (art medium) om ervoor te zorgen dat de inkt niet bij de volgende lagen opnieuw nat zou worden en reactiveren.

5. Gesso

IMG_5766

Om de bloemen beter naar voren te laten komen, schilderde ik ze in met gesso en een dun penseel (nummer 1). Deze bloem lijkt intimiderend, maar dat valt eigenlijk best mee. Juist omdat het zo’n wirwar van lijnen is, zal het niet opvallen als je er een keertje naast gaat of een vlakje niet precies inschildert. In totaal deed ik zo’n 30 minuten over alledrie de bloemen.

6. Acrylverf

IMG_5767 IMG_5769 IMG_5770

En dan nu kleur! Ik gebruikte Dylusions acrylverf om de bloemen in te schilderen. Het voordeel van deze verf is dat het wat langer nat blijft en dus goed te mengen is. Ik schilderde de binnenkant van de blaadjes met roze, paars, of oranje en trok deze kleur naar buiten met wat wit. Zo creëer je schaduw en wordt de afbeelding interessanter dan wanneer je één kleur gebruikt.

7. Brush pen

IMG_5771

Om de onderste bloem wat meer naar voren te halen, heb ik er een schaduw met Brush pen omheen gezet. Deze pen of stift bevat Oost-Indische inkt en blijft op de ondergrond van lijm wat langer nat, zodat je hem uit kunt smeren met je vinger. Als het eenmaal droog is, is het permanent en dus werkt het op de wat plastic-achtige onderlaag. Omdat ik de schaduw wat te zwaar vond, heb ik met een vochtig babydoekje wat van de inkt weggehaald. Op de foto is de schaduw donkerder dan in werkelijkheid.

10. Kaart

IMG_5775

Tot slot heb ik het schilderijtje in een kaart verwerkt! Erg leuk om te doen en vanaf september geef ik hier ook workshops in!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.