Artist Trading Cards: Elfjes in aquarel

Welkom op mijn blog! Hier laat ik mijn creatieve uitspattingen zien in een serie foto’s. Met een beetje tekst. Maar vooral foto’s. 

Tekst die een foto beschrijft staat onder de betreffende foto.


Deze artist trading cards zijn oldies but goodies. Ik heb ze een tijd terug gemaakt en heb toen niets met de procesfoto’s gedaan. Ik vond het tijd daar iets aan te doen :)

Klik op een afbeelding om deze te vergroten.

Materialen

  • Aquarelpapiertjes gesneden op 2,5 bij 3,5 inch
  • Potlood en gum
  • Inkt, zwart (pen of kroontjespen, ik gebruik Microns)
  • Aquarelverf (Winsor & Newton)
  • Witte gel-pen

1. Achtergrond

IMG_5341

Ik begon met een referentiefoto en schetste het elfje uit in potlood. Het papier is vrij grof, omdat ik aquarelpapier gebruik. Dit papier absorbeert vocht goed, zonder om te krullen.

2. Eerste laag inkt

IMG_5342

De eerste laag inkt bestaat uit lijnen in dunne pen. Alle lijnen hebben hier nog dezelfde dikte. Nadat de inkt volledig droog is (als je geen heat gun gebruikt zou ik zeker een kwartier wachten) kun je de potloodlijnen uitgummen.

3. Tweede laag inkt

IMG_5343

Met de tweede laag inkt zet ik de lijnen hier en daar aan. De pen is wat dikker en daar waar de schaduw zou vallen (onder de kin en sommige haarlokken, bijvoorbeeld) maak ik de lijnen wat dikker.

4. Beige

IMG_5344

De eerste laag aquarel (duur woord voor waterverf) bestaat uit een lichte beige. Denk er bij aquarel aan dat de verf niet dekkend is, dus je zult nooit witter kunnen dan het papier. Als je witte hooglichten (highlights) in je werk wilt, zal je deze van tevoren moeten bepalen en uitsparen als je schildert. Daarnaast zorgt de hoeveelheid water voor een lichtere tint. Dus hoe lichter je het wilt, hoe meer water je toevoegt aan je palet.

5. Schaduw in beige

IMG_5345IMG_5331

Schaduw creëert diepte. Hoe donkerder de schaduw, hoe dieper dat deel in het gezicht ligt. Omdat je met aquarel moeilijker kunt corrigeren dan met een dekkende verf als acrylverf, maak ik mijn eerste schaduwlaag met dezelfde kleur als de onderlaag. Minder water zorgt voor een donkerdere tint van dezelfde kleur. En een groot voordeel van een transparante verf is dat je hoe meer lagen je over elkaar heen legt, hoe donkerder de kleur wordt. Op deze manier zijn foutjes makkelijker te verbloemen.

6. Nat-in-nat blosjes

IMG_5332

Bij het blonde elfje heb ik blosjes en rode puntjes in de oren toegevoegd. Dit deed ik door nat-in-nat te werken: Hierbij is de onderliggende laag (beige) nog vochtig en spreidt de verf die erop wordt ‘gelegd’ zich uit. Door met een dun penseel kleine beetjes toe te voegen, houd je de controle.

7. Schaduw in paars

IMG_5346IMG_5333

Om de schaduwen te verdiepen, en dus meer verschil tussen hoog en laag te creëren, gebruikte ik paars. Persoonlijk vind ik dit een heel fijne kleur om blanke figuren meer schaduw te geven. Een andere favoriet is turquoise.

8. Ogen, hals en haar

IMG_5347IMG_5335

Als de huid gedaan is, werk ik de ogen af. De oogkas probeer ik gelijk al met het gezicht mee te nemen, om het één geheel te maken. De oogbollen zelf doe ik meestal later. Als het hele gezicht gedaan is, ga ik verder met de details, zoals het haar en decoratieve elementen. Over het algemeen gebruik ik drie tinten per element: licht, midden, en donker. Dit zorgt voor hoogte-diepte en een realistisch effect.

9. Finishing touches

IMG_5348IMG_5340

Tot slot de laatste details en de achtergrond. Witte gel-pen is handig voor witte glinsteringen in de ogen.

Met aquarel is het lastig om met de achtergrond te beginnen, omdat je er niet zo goed overheen kunt schilderen. Ik werk in aquarel dus andersom: Eerst het figuur, dan de achtergrond. Maar je kunt ook zeker beginnen met de achtergrond en de figuur uitsparen. Het is dan wel belangrijk om je kleuren van tevoren te weten, zodat je een goede achtergrondkleur kiest die contrasteert met je figuur.


Wil je ook een keer Artist Trading Cards proberen? Schrijf je dan in voor een workshop!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.