Welkom op mijn blog! Hier laat ik mijn creatieve uitspattingen zien in een serie foto’s. Met een beetje tekst. Maar vooral foto’s. 

Tekst die een foto beschrijft staat onder de betreffende foto.


Wat is een Gelli plate eigenlijk? En wat kun je ermee? Als je antwoord zoekt op deze vragen, lees vooral verder!

Klik op een afbeelding om deze te vergroten.

Materialen

  • Gelli plate
  • Acrylverf
  • Textuur materialen (zie ook stap 1)
  • Stencils
  • Roller
  • Babydoekjes
  • Papier
  • Stempels
  • Maskers

1. Materialen (visueel)

Een foto van de materialen die ik gebruikt heb. Klik op de foto om de beschrijvingen beter te kunnen lezen.

2. Twee kleuren en textuur

Ik begon met twee kleuren. Roze en neon-geel. Dit is slechts de eerste laag. Bij het afdrukken met de Gelli plate gaat het om het opbouwen van lagen. Op de plate heb je slechts een paar druppels nodig om genoeg dekking te krijgen (zie ook stap 4).

Om de afdruk wat interessanter te maken, legde ik een stuk zeer grof ‘kant’ (of zeer grof papier, ik ben er nog niet helemaal uit wat het is) op de plate en drukte vervolgens mijn papier erop.

3. ‘Ghost’ print

Na zo’n eerste afdruk als bij stap 2, zit er vaak nog verf op de plate.

Deze kun je eraf halen door met een ander stuk papier weer een afdruk te maken. De zogeheten ghost print.

De foto’s hierboven zijn de ghost print van mijn eerste laag en de ghost print van mijn tweede laag.

4. Twee kleuren en een stencil

Voor de volgende laag gebruikte ik een blauwgroen (Tim Holtz Distress Paint, Cracked Pistachio – met sponsje, daarom ziet het er zo vreemd uit) en neon-roze.

Na het verdelen van de verf met een roller, heb ik een druppel stencil gebruikt om een subtiele laag te creëren.

Hier zie je het resultaat. De ghost print hiervan zie je in stap 3.

5. Twee kleuren en maskers

Omdat de druppels maar weinig oppervlakte bedekten, heb ik voor de volgende laag weer blauwgroen gebruikt. Gecombineerd met geel. Om niet het hele oppervlak te bedekken, heb ik papieren maskers gebruikt. Van gewoon papier knipte ik strepen en cirkels en legde deze op de Gelli plate voordat ik de verf toevoegde en uitrolde.

Je kunt zien dat de cirkels en strepen de vorige laag laten zien en dat het blauw en geel daar tussendoor gedrukt is.

6. Textuur door een achtergrondstempel

Voor mijn gevoel was ik klaar met de Gelli plate, maar wilde ik wel nog iets toevoegen aan mijn achtergrond. Met een stempel en blauwe (watervaste) inkt, voegde ik het script toe. Als je deze stempel niet hebt, kun je ook zelf met een watervaste pen dingen schrijven. Watervast is met name belangrijk als je na deze laag nog met natte media zoals verf aan de slag gaat. Als het je laatste laag is, kun je ook een niet-watervaste variant gebruiken.

7. Textuur door spetters

Voor nog meer textuur heb ik witte spetters toegevoegd. Hoe groter het penseel, hoe groter de spetters.

8. Stempelen met andere materialen

Tot slot ‘stempelde’ ik er witte cirkels op met een kartonnen rolletje (van een rol cadeaupapier). Ik ben blij met het resultaat!

In feite heb ik nu bedrukt papier gemaakt. Je kunt hier van alles mee doen, zoals art journaling, kaarten maken, stickers maken, als achtergrond gebruiken voor artist trading cards, en ga zo maar door.

Binnenkort een artikel over hoe ik dit papier gebruikte voor een Valentijnskaart!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.