Artist trading cards – olieverf I

In november wil ik, in het kader van NaNoWriMo, elke dag een how-to blogartikel plaatsen. Dus 30 in totaal. Klik hier voor het eerste artikel in deze reeks.


Materialen

  • aquarelpapier van 2,5 bij 3,5 inch
  • referentiefoto(‘s)
  • acrylverf (Dylusions van Ranger)
  • olieverf (Cobra van Royal Talens)
  • penselen (1 rond, 1 plat)

1. Achtergrond in acrylverf

Omdat ik geen tijd heb om te wachten tot een wassing van olieverf droog is voor de achtergrond, heb ik een laag acrylverf gebruikt. Deze verf is mooi mat en de olieverf lijkt er goed op te hechten.

Mijn palet heb ik beperkt tot vier kleuren: wit (licht), zalm (midden), bruin (donker), en blauw (donker). Ik ben niet heel bekend met het medium, dus wilde ik het niet complexer maken dan nodig.

2. Schets

De schets maakte ik in olieverf. Het voordeel hiervan is dat het gelijk als schaduw kan dienen, omdat het mengt met de bovenliggende laag. Tegelijkertijd is het makkelijk weg te poetsen, omdat het lang nat blijft. Zoals je in de video kunt zien, corrigeer ik de schets ook en zie je daar in het resultaat niets meer van.

3. Licht, midden, donker

Na de schets begin ik met de zalmkleur, de middentoon. Ik vind dit prettig, omdat ik een beeld krijg van het geheel, zonder dat het gelijk overheerst. Vervolgens voeg ik schaduwpartijen toe in bruin en vervolgens in blauw. Bruin en blauw worden donkergrijs/zwart. Wit zorgt voor mooie highlights op de uitstekende delen van het gezicht.

4. Finishing touches

Ik blijf het gezicht en de vorm als het ware kneden, boetseren. De vorm moet kloppen. Hier en daar poets ik wat weg, soms voeg ik wat toe. Ik zet het donker nog iets meer aan om meer contrast te krijgen. Ik maak de highlights nog lichter.

5. Resultaat

Al met al ben ik tevreden met het resultaat, maar ik heb nog een lange weg te gaan wil ik me comfortabel voelen met olieverf. Misschien een volgende uitdaging: 1 ATC in olieverf per dag, een maand lang. Hmmm, interessant.


Ook eens proberen? Neem dan contact met mij op voor een afspraak: info@studioginart.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.