Artis trading cards – aquarel I

In november wil ik, in het kader van NaNoWriMo, elke dag een how-to blogartikel plaatsen. Dus 30 in totaal. Klik hier voor het eerste artikel in deze reeks.


Materialen

  • aquarelpapier van 2,5 bij 3,5 inch
  • referentiefoto(‘s)
  • potlood
  • aquarelpotlood (Koh-i-noor)
  • aquarelverf (Winsor & Newton)
  • witte gelpen

1. Schets in potlood

Ik begon met een schets in potlood en gebruikte een referentie uit één van mijn vele schilderboeken thuis. Deze is van Linda Ravenscroft. Omdat ik vooral schets in pen of stift, ben ik gewend niet te gummen. Ook de hulplijnen heb ik niet weggehaald.

2. Schets in aquarelpotlood

Ik ben nogmaals over de schets heen gegaan, maar dit keer met aquarelpotlood. Dit is een grafieten potlood dat reageert met water. Het voordeel is dat de lijnen vervagen en schaduwpartijen gelijk dieper liggen. Het nadeel is dat de kleuren wat vuiler gaan lijken door vermenging met het grafiet. Maar zeker een leuk experiment!

3. Nat-in-nat

De aquarelverf heb ik in eerste instantie nat-in-nat opgezet. Dit verzacht de overgangen en maakt bollingen in het gezicht realistisch. Het is eigenlijk een wassing van water waar ik de kleur in aanbracht.

4. Het gezicht uitwerken

Deze techniek heb ik op het hele gezicht toegepast. En eigenlijk in eerste instantie met maar twee kleuren: zalmroze en rood. Op het voorhoofd heb ik de kleur weggedept met een stukje keukenpapier, om de highlight naar voren te brengen.

5. De rest invullen

Vervolgens heb ik de rest van de ATC ingevuld. De hand, de donkere sjaal en zijn shirt, en de vleugels.

6. Details

Om de schaduwen te verdiepen, ben ik er met een bruin overheen gegaan. Ook heb ik de highlights naar voren gebracht met een witte gelpen. Al met al niet slecht voor iemand die al lang niet meer met aquarel heeft gewerkt. Super leuk om weer eens te proberen.


Ook eens proberen? Neem dan contact met mij op voor een afspraak: info@studioginart.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.