Artist trading cards – inkt in lijnen

In november wil ik, in het kader van NaNoWriMo, elke dag een how-to blogartikel plaatsen. Dus 30 in totaal. Klik hier voor het eerste artikel in deze reeks.


Materialen

  • stevig papier van 2,5 bij 3,5 inch
  • referentiefoto(‘s)
  • kroontjespen
  • inkt (Oostindische inkt Royal Talens)
  • potlood
  • gum

1. Schets in potlood

Ik begon met een grove ovaal, omdat dit de globale vorm van de roos is. Op deze manier zorg ik ervoor dat de blaadjes aan de buitenkant meegaan met deze vorm. Als ik niet eerst die ovaal teken, worden mijn bloemen over het algemeen vierkant of rechthoekig.

Omdat rozenblaadjes grillig zijn van vorm, heb ik ‘blind contour drawing’ toegepast. Dit is een techniek waarbij je vooral (niet alleen maar) naar de referentiefoto kijkt en veel minder naar je eigen papier. Je tekent als het ware blind. Dit werkt erg goed als het niet exact moet zijn zoals in de referentie, maar wel zo ongeveer.

2. Opzetten in inkt

Vervolgens heb ik mijn kroontjespen en inkt de contouren over getrokken met inkt. Ik heb deze pen en inkt al tijden niet meer gebruikt en de inkt niet geschud of geroerd. Het was meer donkergrijs dan zwart, maar daar had ik vrede mee.

3. Opbouwen met schaduw

De schaduwpartijen wilde ik graag arceren; korte lijntjes naast elkaar. Hoe dichter op elkaar, hoe donkerder de schaduw en dus hoe dieper dat betreffende deel. Omdat de blaadjes aan de buitenkant het grootste en meest naar buiten gevouwen zijn, vangen deze veel licht en zijn dus de lichtste delen van de bloem.

4. Lijndiktes

Om de tekening interessanter te maken ben ik nogmaals met pen en inkt langs de buitenkant gegaan (hier begon de inkt zwarter te worden) en heb ik ook de lijndiktes binnen in de roos laten variëren. Officieel heet dit lijngewicht. Een zwaardere (dikkere) lijn suggereert vaak schaduw en is, omdat het zwaarder oogt, vaak aan de onderkant van een vorm te zien.

5. Resultaat

Tot slot heb ik de potloodlijnen weggegumd voor een helderder geheel. Al met al ben ik blij met het resultaat, voor iets wat ik al zo lang niet heb gedaan.


Ook eens proberen? Neem dan contact met mij op voor een afspraak: info@studioginart.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.