Artist trading cards – grafiet

In november wil ik, in het kader van NaNoWriMo, elke dag een how-to blogartikel plaatsen. Dus 30 in totaal. Klik hier voor het eerste artikel in deze reeks.


Materialen

  • tekenpapier van 2,5 bij 3,5 inch
  • referentiefoto(‘s)
  • grafietpotloden (Koh-i-noor)
  • technisch potlood
Technisch potlood in HB, dan B, 4B, 6B, en 8B

1. Schets

De schets maakte ik met een technisch potlood in HB. Geen speciale reden, afgezien van het feit dat ik altijd met dit potlood schets. Hij ligt lekker in de hand, hoeft niet geslepen te worden, en HB gumt makkelijk weg als het nodig is.

Ik heb de hond met geometrische vormen op papier gezet. Zo krijg ik een goed beeld van de verhoudingen en wordt het minder eng.

2. De kop, stukje bij beetje

Ik ben begonnen met het uiteenzetten van schaduwpartijen met B. Omdat ik niet het geduld had om eerst de hele hond in B te doen, dan 4B, etc., heb ik het stukje bij beetje aangepakt. Het nadeel hiervan is dat het er inconsistent uit kan zien, omdat je techniek kan veranderen naarmate je bezig bent. Het voordeel is, nouja, je ziet direct resultaat :)

3. De nek en het stukje lijf

Na de kop werkte ik door naar de nek. De highlights waren lastig, want die moesten echt wit blijven. Gummen voor highlights kan ook, maar dat wordt nooit zo wit als het papier. Er blijft altijd wat grafiet achter in de groeven van het papier. Je werkt als het ware om de highlights heen. Heel anders dan bij acryl- of olieverf.

4. Resultaat

Om het zwart nog zwarter te krijgen, heb ik als laatste 8B toegevoegd. De achtergrond en de donkerste delen van de hond dus. Het blijft lastig om een zwart dier echt goed tot z’n recht te laten komen. Hij lijkt hier eigenlijk nog te licht, maar het donkerder maken van de highlights is best wel spannend, want er is geen weg terug. Meer oefenen dus!


Ook eens proberen? Neem dan contact met mij op voor een afspraak: info@studioginart.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.