Artist trading cards – Live portretten

In november wil ik, in het kader van NaNoWriMo, elke dag een how-to blogartikel plaatsen. Dus 30 in totaal. Klik hier voor het eerste artikel in deze reeks.


Materialen

  • aquarelpapiertjes van 2,5 bij 3,5 inch
  • mensen die bereid zijn 20 minuten stil te zitten :)
  • acrylverf (Dylusions van Ranger)
  • olieverf (Cobra van Royal Talens)
  • penselen (1 rond, 1 plat)

Voor een beurs van mijn werkgever (Exact Software) wilde ik graag letterlijke en figuurlijke portretten van klanten maken. Ik zou klanten interviewen en tegelijkertijd hun portret vastleggen in olieverf. Op deze manier zou ik onze klanten beter leren kennen om zo betere content aan te kunnen bieden (ik maak online trainingen).

Om het niet al te lang laten duren, besloot ik de portretjes op ATCs te maken. Klein en hanteerbaar.

Portretten zijn erg moeilijk, omdat mensen altijd een bepaald beeld bij zichzelf hebben. Je ziet jezelf niet zo heel vaak, dus je beeld vormt zich ook op andere manieren. Hierdoor is het vaak raar om jezelf terug te zien op foto’s of, in dit geval, geschilderde portretjes.

Nu ben ik ook niet heel ervaren met portretten, dus dat maakt het beeld extra lastig. Toch ben ik zeer tevreden. Je ziet aan de verzameling portretten duidelijk dat het heel verschillende mensen zijn met verschillende gelaatsvormen en -trekken. Volgens mij heb ik de individuen best goed kunnen weergeven.

Ik begon met thuis geprepareerde kaartjes. Een laagje wijnrode acrylverf en gaan. Ik nam verschillende kleuren olieverf mee, al gebruikte ik alleen wit, zalm, roodbruin, donkerbruin, donkerblauw, en een heel klein beetje oker. En natuurlijk mijn schildersezel.

Alle portretjes begon ik met een schets in olieverf, maar daarna verschilde het per keer, omdat ik ook wat aan het experimenteren was. Ik ben er nog niet over uit wat handiger is; beginnen met lichte tonen (highlights), beginnen met midden (de algehele huidskleur, in deze gevallen allemaal zalm), of beginnen met donkere tonen (schaduwpartijen).

Al met al ben ik heel blij dat ik de kans kreeg om dit te kunnen doen en ben ik best tevreden met de resultaten! De betreffende mensen krijgen hun portretje thuisgestuurd zodra deze droog zijn :)


Ook eens proberen? Neem dan contact met mij op voor een afspraak: info@studioginart.nl.

Eén reactie

  1. Pingback:Artist trading cards – een overzicht – Studio Ginart

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.