In november wil ik, in het kader van NaNoWriMo, elke dag een how-to blogartikel plaatsen. Dus 30 in totaal. Klik hier voor het eerste artikel in deze reeks.


Materialen

 • papier van 2,5 bij 3,5 inch
 • referentiefoto(‘s)
 • acrylverf (Distress Paint van Ranger)
 • collagepapier
 • krantenpapier
 • enkele laag keukenpapier
 • matte medium (matte, doorzichtige lijm)
 • stempels
 • watervaste stempelinkt
 • penselen
 • stiften (Posca acrylstift en Pitt pens van Faber-Castell)
 • Perfect Pearls (Ranger)

De techniek die ik in dit artikel bespreek pas ik eigenlijk ook toe in mijn art journals. Het zijn een heleboel media door elkaar. Lekker kliederen en experimenteren. En, zoals je hieronder kunt zien, je hoeft niet te kunnen tekenen voor deze techniek. Mag wel, uiteraard.

1. Collage

Ik begon met collage. Het gekleurde papier, wat krantensnippers met tekst, en een enkel laagje keukenpapier. Die laatste geeft een leuke textuur. De lijm smeer ik zowel onder het papier als er overheen. Dit zorgt ervoor dat het papier niet meer absorbeert. Eigenlijk net als wanneer je hout lakt. Het geeft leuke effecten en wat helderdere kleuren.

2. Acrylverf

Vervolgens de verf! Nog een voordeel van zo’n laagje lijm, is dat je nog natte verf er een beetje af kunt deppen met een vochtig doekje. Zo kun je de onderliggende laag weer een beetje terughalen.

3. Textuurstempels en spetters

Om nog meer textuur en lagen toe te voegen, gebruikte ik een textuurstempel met stippen. Je kunt ook bubbeltjesplastic gebruiken. Tot slot nog wat spetters in turquoise en mijn achtergrond is klaar. Of klaar genoeg, in ieder geval, want nog meer lagen toevoegen blijft leuk :)

4. Focal image

Als focal image koos ik dit keer voor een stempel. Handig als je nog niet genoeg vertrouwt op je tekenvaardigheden, of als je, zoals ik, even geen zin hebt om iets te verzinnen ;)

De gestempelde afbeelding vulde ik in met wit en turquoise, met als idee om later nog schaduwen toe te voegen.

5. Invullen en lijnen

Omdat ik nog niet blij was met het geheel, heb ik de hoofdlijnen van de afbeelding overgetekend met zwarte acrylstift. Achteraf had ik dat beter kunnen doen voordat ik het invulde, maarja. Van het cirkeltje op de beker maakte ik een blij ei :D

6. Meer diepte en textuur

Tot slot een laag matte medium over het geheel, om de acrylverf afstotend te maken, en met Pitt pen de schaduwen aangebracht. Omdat ik er graag een subtiele glitter op wilde hebben, heb ik wat Perfect Pearls (parelmoerpoeder) gemengd met water en op de kaart gespetterd.

Niet gek, al zeg ik het zelf!


Ook eens proberen? Neem dan contact met mij op voor een afspraak: info@studioginart.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.