Artist trading cards – aquarel III

In november wil ik, in het kader van NaNoWriMo, elke dag een how-to blogartikel plaatsen. Dus 30 in totaal. Klik hier voor het eerste artikel in deze reeks.


Materialen

  • aquarelpapier van 2,5 bij 3,5 inch
  • referentiefoto(‘s)
  • potlood
  • watervaste inkt (Micron)
  • aquarelverf (Winsor & Newton)

1. Schets in potlood

Eerst maakte ik de hoofdvormen in potlood. Vervolgens heb ik deze vormen verfijnd. De referentiefoto was eentje van een echte eekhoorn, maar ik wilde er een beetje een strip-achtig figuurtje van maken.

 

2. Inkt

Toen ik tevreden was met de schets, ben ik er met een fineliner overheen gegaan. Omdat ik met waterverf aan de slag ga, moet deze inkt wel watervast zijn. En omdat het zo’n kleine afbeelding is met veel vacht, wilde ik ook niet een te dikke pen. Ik gebruikte Micron 01.

3. Nat-in-nat

De volgende lagen werkte ik nat-in-nat. Wat zoveel wil zeggen als schilderen over een laag water of verf dat nog niet droog is. Dit geeft een verzachtend effect, omdat de randen van waar de verf eindigt, een beetje uitwaaieren. Het droogt niet op met een ‘harde’ rand, maar loopt meer in elkaar over.

Dit is ideaal voor een eerste laag, omdat het vrij licht wordt, en dus goed overschilderbaar, en omdat het bepaalde effecten creëert die als tweede of derde laag niet meer te krijgen zijn.

4. Meer diepte

Voor meer diepte heb ik met een fijn penseel donkerbruin toegevoegd aan de schaduwpartijen. Het eekhoorntje komt zo wat meer tot leven.

5. Voor- en achtergrond en details

De schaduwpartijen heb ik nog wat meer uitgewerkt. Ik vond het teveel losse stukjes en probeerde er meer één geheel van te maken. Ook werkte ik de voor- en achtergrond wat meer uit met simpele kleuren die niet teveel afleiden van het onderwerp.

Ik ben er niet heel blij mee, maar het was leuk weer met ink en aquarelverf te spelen. Ik moet er zeker meer mee oefenen :)


Ook eens proberen? Neem dan contact met mij op voor een afspraak: info@studioginart.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.