Mixed media – molen


Materialen

  • aquarelpapier van 11 x 16 cm
  • referentiefoto’s
  • acrylverf (Royal Talens Amsterdam)
  • acrylstift (Posca)
  • matte medium (Ranger Ink)

1. Referentiefoto en palet

Op Pinterest heb ik een besloten bord aangemaakt voor volgende projecten. Hier sla ik referentiefoto’s en kleurenpaletten op. Vervolgens zoek ik daar passende tubes bij. Deze veranderen meestal nog een beetje gedurende het project, maar niet drastisch.

2. Achtergrond

Na de oorspronkelijke schets (om een beetje een beeld te krijgen van de compositie) zoek ik bedrukte papieren en plak deze op. Dit zorgt voor extra textuur en spanning in de achtergrond, zonder heel veel extra moeite. Daarnaast helpt het tegen de angst voor het witte vel ;)

3. Schets en tonale waardes

Als de achtergrond is ingevuld, schets ik de molen opnieuw. Wees niet bang om een schets te bedekken. Ik was dat vroeger ook altijd, totdat ik me bedacht dat als ik het één keer gedaan heb, het vast nog wel een keer lukt. Vaak nog beter dan de eerste keer.

Na de schets schilder ik de lucht, en breng ik de donkere en lichte tinten aan op de molen. Donkerblauw en donkerbruin worden (bijna) zwart, dus ik gebruikte eigenlijk geen puur zwart in dit werk.

4. Kleur

Dan de kleuren en de directe omgeving van de molen. Omdat donkerbruin een transparante kleur is, wordt het bijna zwart als ik het over het donkerbruin schilder.

5. Details

Tot slot voegde ik nog wat details toe. Daar had ik de referentiefoto op mijn telefoon voor nodig, dus dat kon ik niet filmen.

Al met al ben ik erg blij met het resultaat, en de ontvanger in Duitsland ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.