Materialen

  • Kaartje van 2,5 x 3,5 inch
  • Acrylverf (drie tinten blauw, wit, twee tinten geel, oranje)
  • Gesso
  • Penselen met platte kop
  • Referentiefoto van citroenen
  • Witte gelpen of wit potlood
  • Matte medium (transparante lijm uit een potje)
  • Lijmkwast
  • PITT big brush pen

1. Achtergrond en schets

De achtergrond maak ik met mijn vingers en twee tinten blauwe verf. Vingerverven dus. Als je dat liever niet doen, kun je uiteraard een kwastje gebruiken.

De schets, in dit geval, is een getamponeerd stencil dat ik zelf heb gemaakt. Aangezien ik de kaartjes wilden prepareren voor de workshop op het CreaWeekend, leek me dit een tijdsbesparing. Maar uiteraard kun je het zelf gewoon schetsen met potlood, verf, of gelpen.


2. Gesso en geel

Omdat geel een transparante kleur is, is een laag witte gesso nodig. Zo komt de kleur beter tot z’n recht. Maar je kunt ook gebruik maken van de transparantie. Daar waar de schaduw moet komen (het licht komt van linksboven, dus de schaduw is linksonder), heb ik de gesso weggelaten, maar wel het geel overheen geschilderd. Het effect is super leuk.

Na de eerste laag geel, de middentoon, heb ik een tweede, donkerdere laag aangebracht. En een beetje oranje. Om een overgang te krijgen naar de schaduwkant van de citroenen.


3. Details

Tot slot heb ik het hele kaartje bedekt met een mat medium. Een soort lijm. Dit zorgt voor een beschermlaagje en maakt de bovenste laag afstotend.

Nu kan ik met een PITT pen de diepste schaduwen en de slagschaduw aanbrengen. Een PITT pen van Faber-Castel bevat Indische inkt, maar voordat het opdroogt, is het uit te wrijven met vinger of penseel.


Al met al ben ik blij met het resultaat!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.