Tip: Zelfgemaakt carbonpapier

Ik heb carbonpapier in de studio. Kennen jullie dat? Van dat papier wat aan de ene kant een blauwe inkt heeft. Dit geeft af als je op de andere kant een tekening maakt. Zo kun je overtrekken op dikker papier dan overtrekpapier. Een andere manier is een ‘lightbox’. Beide methodes hebben nadelen.

Zo is de inkt van carbonpapier niet wateroplosbaar, kun je het niet uitgummen en het is niet bepaald subtiel. Een lightbox moet je maar net hebben, plus het papier waar je de tekening op overtrekt is niet altijd dun genoeg om doorheen te kijken.

Dus! Om deze nadelen te omzeilen heb ik een manier gevonden. Het is wel iets meer werk. Maar ach, je leert er alleen maar meer van. Ik zie vooral voordelen!

Ik ben begonnen met een schets. Deze is ontstaan uit een realistisch portret en is een tip op zich, dus dat volgt nog een keertje. Maar een schets dus. Overgetrokken op, jawel, bakpapier! Ideaal spul. Het is glad, waardoor pigment er bovenop blijf liggen (en dus niet in de putjes en dalletjes blijft hangen, zoals bij grof papier). En het absorbeert niet, maar stoot juist af.

Vervolgens heb ik de achterkant van de schets bedekt met softpastel. Nu heb ik een scala aan fancy softpastels liggen, maar als je dat niet hebt, zou je bord- of stoepkrijt kunnen proberen. Nu is dat wat losser (minder bindmiddel), dus ik weet niet zeker of dat net zo goed werkt. Daarnaast zijn die kleuren vaak heel licht. Test het eerst even, voordat je er veel tijd in stopt.

Daarna draai ik het bakpapier weer om, dus met de schets naar boven. En trek ik het over op aquarelpapier. Ik gebruikte een oudroze kleur pastel, zodat de afdruk niet zo scherp zou zijn. Ik wist nog niet of ik de lijnen over wilde trekken, of dat ik alleen met aquarel aan de slag wilde. In geval van dat laatste, is het handig om een wat vage kleur te gebruiken.

Uiteindelijk koos ik ervoor om het wel over te trekken met kroontjespen en inkt. Achteraf weet ik niet of dat een heel goed idee was. Maar het mooie is, ik heb de schets op bakpapier nog. Ik zou er zo weer een laagje pastel op kunnen smeren (of niet, als er nog genoeg pigment op zit) en het nogmaals overtrekken. Bakpapier scheurt gelukkig niet heel snel, dus daar kun je prima een aantal keren mee toe. Ideaal!

Wil je graag video-instructies ontvangen om te leren tekenen en schilderen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief en blijf op de hoogte van mijn online cursussen!

4 reacties

  1. Pingback:Papier hier – Studio Ginart

  2. Pingback:The Art of – Aquarel – Studio Ginart

  3. Dankjewel 🙏, precies wat ik zocht. Ik gebruikte altijd ami grafietpapier grijs, maar die is niet meer te koop en de zwarte drijft me tot wanhoop. Dit is de perfecte oplossing!!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.