Inspiratie: Papieren Pinterest

Met enige regelmaat ben ik mijn inspiratie weleens kwijt. Doordat ik net een project heb afgerond, bijvoorbeeld, of doordat ik aan het stressen ben over andere zaken, waardoor mijn hoofd vol zit.

Maar omdat ik leef volgens het citaat van Picasso “Inspiration exists, but it has to find you working” dwing ik mezelf om toch maar aan de slag te gaan. Hoe? Soms door online cursussen te volgen. En soms door te bladeren door mijn papieren Pinterest. Mijn verzameling kunst-, teken-, schilder- en prentenboeken. Zalig!

Zo ook nu. Ik ben groot fan van de stijl van Marit Tornqvist en wilde dat proberen. Ook wilde ik graag een dier tekenen, dus greep ik boeken met en over dieren. Super mooi om te bekijken. Toch net even prettiger dan digitaal scrollen.

Mijn keuze viel op een beer (geïnspireerd door de Bobbi-boekjes van Monica Maas). In een schilderachtige stijl, maar wel met zwarte of donkere omlijning. Nou, daar ging ik!

Dus ik pakte mijn art journal, collagepapier, lijm, krijtjes, acrylverf en ging aan de slag. Eerst de achtergrond. Om het witte niet te intimiderend te laten zijn, plakte ik wat geselecteerde papieren op. De kans is groot dat deze grotendeels verdwijnen, maar het is toch even lekker scheuren en plakken.

Vervolgens selecteerde ik een palet van groen, lichtgroen, en zachtgeel en schilderde ik over de papieren heen. Omdat ons oog naar lichte plekken trekt, heb ik het deel waar ik de beer wilde hebben wat lichter gemaakt.

Ik maakte eerst een grove schets een zacht potlood. Alleen de geometrische, grove vormen. Dit was echter zo slecht te zien, dat ik het ook niet op de foto kreeg. Vervolgens ben ik er met acrylstif overheen gegaan en heb ik gelijk details toegevoegd. Ik heb geen gum gebruikt.

Toen de lijnen aangedikt met acrylverf en een plat penseel. Heerlijk, gewoon lekker grof gewerkt. De verf was nog een beetje nat toen ik het zachte geel als ondergrond aanbracht. Daardoor onstonden er ook grijze tonen, wat ik eigenlijk wel tof vond.

In eerste instantie had ik rood in mijn acrylverpalet. Het is een mooi, warm contrast met het groene van de achtergrond. Maar ik wisselde deze om voor een wateroplosbaar krijtje.

Tot slot schilderde ik de beer bruin. Het rode waskrijt loste op en mengde met de verf. Toen de verf later droog was, ging ik er hier en daar nogmaals overheen met het krijtje. Ook voegde ik wat witte highlights toe.

Heerlijk om te doen! Lang geleden ook, dat ik in mijn art journal werkte. Moet ik vaker doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.