Wateroplosbare materialen

Dit artikel begon als een toevoeging aan mijn derde, gratis video-les voor nieuwsbrieflezers, maar omdat het dan wel erg kort zou worden, heb ik er wat aan toegevoegd. Vandaar de opdeling in secties.


Kleurenpalet bij de video

Voor de video die bij de nieuwsbrief zat, gebruikt ik waterverf of aquarel. Dit kun je krijgen in tubes of in napjes (zoals hieronder). Ik heb zelf nog nooit met waterverf uit tubes geschilderd, maar kan me voorstellen dat de kleur geconcentreerder kan zijn, als je weinig water toevoegt. Bij napjes moet je wel wat water toevoegen, omdat anders het pigment niet los komt.

De kleuren die ik gebruikte voor de rozen, zijn zalmroze plus warm geel, blauwgrijs, blauw, groen, grijs, en felrood. Hierboven zie je ook dat ik het getest heb met mengen en de kleuren in elkaar over laten lopen. Dit is handig, omdat je dan echt goed kunt bepalen of dit de kleuren zijn die je zoekt.

Heel eerlijk, ik deed dit voorheen nooit, maar heb geleerd dat het echt wel goed helpt als je een schilderij of schets wilt ‘plannen’. Dus vooraf dingen als compositie en kleurenpalet bepalen.


Andere wateroplosbare materialen

Omdat ik materialen testen heerlijk vind, heb ik ook andere, wateroplosbare materialen getest. Misschien raken jullie geïnspireerd en gebruik je voor je rozen iets anders dan waterverf.

Bovenstaande zijn allemaal materialen die reageren met water en dus ook als ze (opnieuw) nat worden. Dit zorgt ervoor dat je het nog kunt bewerken, nadat het al droog is. Let wel op dat sommige materialen dit beter doen dan andere, daarom is zo’n test ook handig om te doen.

Daarnaast is het leuke van verschillende wateroplosbare materialen dat je ze kunt combineren. Wateroplosbaar krijt overschilderen met waterverf, bijvoorbeeld. Of gouache over Gelatos. Of brush stiften over aquarelpotloden (niet op deze foto’s). Brush stiften over wateroplosbaar krijt is een risico, omdat de korrels van het krijt de stift kunnen verstoppen. Maar als je een oude hebt zou ik zeggen, probeer het!


Watervaste materialen

Natuurlijk zijn er ook watervaste materialen. Deze worden niet meer actief als ze, na drogen, met vocht worden behandeld. Acrylverf is een heel bekende. Dit watervaste aspect heeft voor- en nadelen. Zo kun je het gebruiken als ondertekening voor een schilderij, zonder dat de inkt uitloopt. Of als één van de lagen in een art journal, zonder dat het uitloopt. Plus, je kunt met sommige van deze materialen over acrylverf heen werken.

Voor dit artikel probeerde ik alcoholstiften, PITT stiften (met Oost-Indische inkt), kleurpotloden, en watervaste tekeninkt. Uiteraard zou je deze materialen ook over wateroplosbare materialen kunnen proberen. Bijvoorbeeld alcoholstiften over wateroplosbaar krijt of aquarelpotloden. Ik ben hier zelf heel benieuwd naar en ga daar straks lekker mee experimenteren :D

Heb je ook iets geprobeerd? Laat het me weten via mijn socials! Tag me op Instagram of Facebook.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.