Inspiratie: Mijn proces bij ‘Saru’

Voor een online cursus schilderde ik ‘Saru’. Die heb ik opgezocht, uiteraard, maar dat is het Japanse woord voor aap. Voor de cursus moest het eindproject een figuurtje met een achtergrond zijn. Of nouja, dat zeg ik nu, maar dat is een beetje een aanname.

Ik ben die cursussen namelijk anders gaan volgen. Waar ik voorheen alles bekeek, soms ook alle materialen kocht, en alle opdrachten deed, ben ik nu selectiever. Ik heb een hele bibliotheek met boeken die allemaal ongeveer hetzelfde beginnen: benodigde materialen en oefeningen om deze te leren kennen. Online cursussen (gericht op beginners) zijn niet anders. En dus ben ik selectiever.

Ik bekijk niet meer elke video (en voel me daar niet meer schuldig over) en ik doe niet iedere oefening. Veel dingen ken en weet ik al, dus het is ook niet nodig. Maar wat haal ik dan nog uit die cursussen? Een karrevracht aan inspiratie. Nieuwe manieren van werken. Hernieuwde interesse in dingen. Nieuwe inzichten. Echt heel veel, ook al lijkt dat op het eerste gezicht misschien niet zo.

Ik vind ze echt heerlijk om te doen, ook al volg ik maar een- of twee-derde en doe ik alleen de eindopdracht.

Zo zocht ik voor deze cursus inspiratie voor een personage, een figuurtje. De instructrice had zelf een katje, dus die viel af voor mij. Ik had recentelijk Raya and the Last Dragon gezien en vond de aapjes in die film te leuk. Dat leek me wel wat. Dus internet. Maar dat bleken fantasiebeestjes te zijn, dus ik had geen referentiemateriaal.

Gelukkig geven meerdere apps tegenwoordig suggesties als je iets zoekt. Zo kwam ik op de Golden Monkey. Supermooie beestjes en hun kleuren zijn om te zoenen. Heerlijk. Die zou ik gebruiken. Aan de schets! Ik heb er een paar ‘realistisch’ geschetst, om wat feeling te krijgen met het diertje.

Vervolgens gaf ik het een kimono, zoals in de cursus en dat is ideaal om het lichaam te versimpelen. Ik vond mijn figuurtje wel een peuter of kleuter. Dus ik zocht naar referentiefoto’s van peuters en kleuters in verschillende poses, om zo Saru ook te tekenen. Super leuk om te doen!

Nu de kleuren! Omdat de Golden Monkey zelf al toffe kleuren heeft, heb ik die aangehouden (goudkleurig vacht en blauw gezicht). Daar omheen heb ik mijn andere kleuren uitgezocht. Maar ik moest ook nog een achtergrond!

Dus, weer internet. Ik wilde een typisch Japanse setting, vanwege het thema van de cursus (illustraties met Japanse invloed) en vanwege Saru met kimono. Ik kwam uit op een straatbeeld. Lekker anders dan de instructrice (die ging voor natuur) en een leuke uitdaging. Ook hier maakte ik schetsjes van. Ik combineerde twee foto’s: een interessant straatje en een tempel op de achtergrond van een grotere straat.

En dan alles samenvoegen! De schetsen, Saru, de kleuren. Best wel spannend, want geen idee of het zou lukken. Maar ik ben er super blij mee! Echt heerlijk. En zo tof om te doen. Ik had dit anders nooit bedacht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.