Inspiratie: Vrouw Holle

Ik ben altijd gefascineerd geweest door het sprookje van Vrouw Holle. Het verhaal staat in een oud sprookjesboek van mijn moeder en inmiddels is het boek kapot gelezen. Ik kwam altijd terug naar dit sprookje. Voor dit project, dook ik dieper in de geschiedenis van het sprookje en het personage van Vrouw Holle zelf. Zo zijn er theorie├źn dat Vrouw Holle een godin van de dood is. En dan specifiek de figuur waar kinderen naartoe gaan als ze overlijden.

Maar ik begon ook anders naar het verhaal te kijken. Het hardwerkende meisje (die huishoudelijke taken uitvoert) wordt beloond, terwijl het luie meisje wordt gestraft. En, als je de analogie van de godin van de dood neemt, dan komt het hardwerkende meisje te overlijden door een ongeluk (ze valt in een put terwijl ze iets probeert te pakken, niet ongewoon toen we nog putten hadden), en wordt het luie meisje eigenlijk vermoord door haar moeder. Heel vreemd.

Ik probeerde verschillende dingen. Zoals een vlijtig liesje (de bloem, maar die is vernoemd naar de hoofdpersoon van dit verhaal) en de put drieluik in acryl. Bij die laatste was Vrouw Holle de hoofdpersoon en niet het gouden meisje. De spoel en de donkere, blauw toon staat voor het aardse leven, het gouden meisje en de lichte toon voor de hemel. Ik vind dit idee nog steeds tof en misschien werk ik het nog wel een keer uit. Maar voor nu, wilde ik iets met die stereotypen doen.

Schuif de pijltjes om te zien hoe het er voor (links) en na bewerken op ProCreate uitziet.

So I wondered; what if I made the girls be boys? And how would this fairy tale look in our modern day and age? Where would they live, what would their culture be? I really should have made another mind map at this point, but I only think of that now, while writing this out. So this writing for a project totally adds another layer to my thinking process that I’m happy with.

Schuif de pijltjes om te zien hoe het er voor (links) en na bewerken op ProCreate uitziet.

Dus ik vroeg me af; wat als de meisjes jongens zijn? En hoe zou dit sprookje er op deze dag uitzien? Waar zouden ze wonen? Wat zouden ze doen? Eigenlijk had ik een tweede mindmap moeten maken op dit punt. Maar dat bedenk ik me nu pas.

Schuif de pijltjes om te zien hoe het er voor (links) en na bewerken op ProCreate uitziet.

Ik zou dit veel verder hebben moeten nemen. Ik wisselde in feite alleen hun gender en maakte het modern. Maar het is nog steeds interessant en inspirerend om over na te denken. Misschien blijken deze uiteindelijke illustraties ook wel schetsen en zet ik nog meer stappen. We gaan het zien :)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.