Stripfiguur in Art Nouveau

Dit is een ouder artikel die ik opnieuw gepubliceerd heb.

Tekst die een foto beschrijft staat onder de betreffende foto.


Dit schilderijtje (4 x 6 inches/ 10,16 x 15,24 cm) heb ik gemaakt voor een swap op de website Illustratedatcs.com (inmiddels uit de lucht gehaald. Het werk is ongeveer ansichtkaart-formaat. Het thema van de uitwisseling is een stripfiguur in Art Nouveau stijl.

Ik koos voor Suske en Wiske (De Olijke Olifant), omdat deze strip in het buitenland (buiten de Benelux) niet zo bekend is. Het is weer eens wat anders dan een superheld.

Materiaal

  • Potlood (HB)
  • Gum
  • Aquarelpapier (4 x 6 inches / 10,16 x 15,24 cm)
  • Watervaste inkt (bruin, zwart, magenta)
  • Aquarelverf
SenW comic progress 1

Ik ben begonnen met het verzamelen van referentiemateriaal. Zo heb ik een Suske en Wiske album uit de kast gepakt en heb ik op internet gezocht naar typische Art Nouveau afbeeldingen. Deze gebruikte ik voor mijn schets in potlood.

SenW comic progress 2

Vervolgens heb ik mijn voorraad inkt bekeken om te zien welke kleuren watervaste inkt ik heb. Omdat ik weet dat ik de tekening met aquarelverf (waterverf) ga inkleuren, moet de inkt niet uitsmeren als het nat wordt. Ik koos voor bruin in de achtergrond, zwart voor het middenplan, en magenta op de voorgrond. Nadat de inkt goed droog was, heb ik de potloodlijnen uitgegumd.

SenW comic progress 3

Voor de kleuren heb ik eerst een klein pallet gemaakt per plan. De achtergrond koele kleuren, het middenplan donkere kleuren, en de voorgrond rood. Het rood komt zowel voor in de voorgrond als het middenplan, om de twee meer samen te voegen. Vervolgens ben ik met de achter- en voorgrond begonnen.

Art Nouveau Comic S

Tot slot heb ik het middenplan – de hoofdfiguur – van kleur voorzien. Ik heb me zoveel mogelijk aan mijn eigen paletten gehouden, ook al zagen mijn referentieafbeeldingen er anders uit. Ik denk dat, door je te beperken tot een paar kleuren, het schilderij beter tot zijn recht komt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.