Mijn proces – illustreren in opdracht

Als ik een opdracht aanneem, de offerte en voorwaarden zijn dan al goedgekeurd, begin ik eerst met één of meerdere overleggen om tot de kern te komen. Wat wil de klant bereiken en waarom? Wie is de doelgroep? Wat is het medium? De stijl? De deadline? Deze vragen en meer moeten worden beantwoord, voordat ik goed aan de slag kan.

Dit klinkt heel lineair. Zo loopt het meestal. Soms kom ik tijdens mijn onderzoek achter bepaalde dingen en heb ik meer vragen. Mailtjes, app-jes, telefoontjes, videocalls, alle vormen van communicatie tussendoor zijn mogelijk.

Onderzoek en grove schets

Dan ga ik op onderzoek uit en maak ik een eerste opzet. Meestal is deze snel en niet heel mooi. Maar wel een goed begin om met de klant te overleggen of dit de richting is die ze zoeken. Zoals gezegd loop ik in deze fase ook weleens tegen dingen aan die ik moet verifiëren met de klant.

Na de grove schets(en) en eventuele antwoorden op vragen, ga ik wat verfijnder aan het werk. Daarnaast selecteer ik ook de kleuren, als dat vrij te kiezen is. Voor deze opdracht – regionale gerechten uit Frankrijk – maakte ik een drietal kleurenillustraties voordat ik weer terugkoppelde aan de opdrachtgever. Is dit de goede weg? Bijsturen zou nu nog makkelijk kunnen.

De klant was tevreden met de stijl en voortgang, en dus bouwde ik hierop voort. Ik schetste en schilderde tien regionale gerechten en maakte de achtergrondkaart. Tot slot de opmaak, waarbij de gerechten niet alleen verwijzen naar de regio waar ze zijn ontstaan, maar ook naar de receptenpagina’s in het kookboek.

Mocht je nog onbeantwoorde vragen hebben over dit proces, of graag een samenwerking aan willen gaan, laat het me dan weten via een appje of telefoontje (06 23 09 00 98), of een mailtje (info@studioginart.nl).

Een kopje koffie is gratis en vrijblijvend en mag altijd!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.