Dit artikel is een vervolg op mijn vorige: The Art of Aquarel. Nu probeer ik acryl-gouache en gewone gouache uit. Acryl-gouache kreeg ik voor Sinterklaas en ik vind het heerlijk om nieuwe materialen uit te proberen met behulp van een nagetekend figuurtje.

Ik ben momenteel zwaar verliefd op Encanto, de nieuwe Disney/Pixar film. Ik verzamel alle The Art of ___ boeken van Disney/Pixar. Om door te bladeren, te lezen, geïnspireerd te raken, en om na te tekenen.

Omdat ik Mirabèl ook tekende voor de aquareltest, heb ik haar overgetrokken op bakpapier, de achterkant ingesmeerd met PanPastel, en vervolgens overgetrokken (‘gedrukt’, als het ware) op een nieuw vel aquarelpapier (Terschelling Glad 300g). Overigens word ik niet gesponsord door deze winkels, maar als je op zoek bent naar materialen, is het misschien handig om te weten waar je dit kunt kopen :)

Vervolgens kies ik een kleurenpalet. Het lijkt op die van de aquarelversie, maar is toch net even anders. Gewoon, omdat het kan. Ik test de kleuren uit op hetzelfde papier. Dit kan een staaltje zijn, of gewoon naast het figuurtje. Ik weet toch dat ik haar digitaal uit zal knippen.

Het schilderen van een verloop (gradient) is wat lastiger met acryl-gouache. Het droogt sneller, maar omdat ik een dekkende kleur wil, wil ik ook niet teveel water toevoegen. Voordeel van acryl-gouache is dat het watervast opdroogt. Je kunt er dus een laag overheen schilderen, zonder dat het mengt met de laag eronder. Tegelijkertijd is dat ook weer wenen, als je verlopen wilt schilderen en wat meer gewend bent aan aquarel of gewone gouache.

V.l.n.r.: gouache, acryl-gouache, aquarel

Wat het verschil is tussen gouache, acryl-gouache, en aquarel? Visueel is vooral het aquarel anders. Het heeft meer textuur (of, als je niet zo van de textuur bent, het is ‘vlekkeriger’). Beide soorten gouache drogen veel vlakker op. In het Engels heet deze verf ook wel poster paint en dit is precies waarom. Het is veel egaler en dat was vroeger ideaal voor drukwerk.

Maar wat is dan het verschil tussen gouache en acryl-gouache? Die eerste droogt niet watervast op.Verder lijken ze eigenlijk best veel op elkaar. Maar als je dus een kleur over een andere kleur aanbrengt, dan heb je bij gouache kans dat de kleuren zullen mengen.

En het verschil tussen acryl-gouache en acrylverf? Dat laat ik je in een volgend artikel zien ;)

Wil je de materialen ook eens proberen zonder gelijk alles aan te moeten schaffen? Kom langs in mijn studio! Stuur me een mailtje of app-je (06 23 09 00 98).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.